Kansainvälistyvät työpaikat

Kirjoittelin aiemmin blogissani markkinatutkimuksista ja niiden hyödystä kansainvälistymisessä: Markkinatutkimuksella suuntaviivoja kansainvälistymiseen.

Työpaikatkin kansainvälistyvät ja Feelback on kartoittanut mm. ELY-keskusten toimeksiannosta yritysten valmiuksia ulkomaisen työvoiman suhteen sekä siihen liittyviä pullonkauloja.

Viime vuonna Feelback aloitti toiminnan yhdessä Go Onin kanssa: Go On ja Feelback yhdistyvät tarjotakseen monipuolisen palveluvalikoiman asiakkaidensa henkilöstön ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi

Mielenkiintoista oli kohdata Go Onin toimitusjohtaja Janne Korhonen ensimmäistä kertaa ja kuulla, miten merkittävästi ulkomaisia työntekijöitä Go Onin toimesta on jo välitetty Suomeen. Yksi haaste tuntuu kuitenkin löytyvän, joka on suomalaisten kielitaito. Suomalaiset työpaikat kansainvälistyvät ja valmiudet toimia ei-suomenkielisten kanssa ovatkin yllättävä pullonkaula. Kielitaito-ongelmia esiintyy myös lähijohtamisesta, joka yllätti minut suuresti. Onko tässä kolmen kielen perusopetuksen yhteiskunnassa kyse taidoista vai tahdosta?

Feelback toimittaa kyselyitä kaikilla kielivarianteilla. Henkilöstökyselyissä englannin kielivariantti alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Eksoottisimmaksi olen kokenut japanin. Minun ei onneksi tarvinnut japania ymmärtää, se järjestyi kääntäjän toimesta. Omassa työssäni palvelen asiakkaita muutaman kerran vuodessa englannin kielellä suunnitteluvaiheessa ja tuloksia raportoitaessa. Kiitos kärsivällisyydestä kaikille niille asiakkaille, jotka ovat tehneet tätä yhteistyötä kanssani. Kielitaitoni on omasta mielestäni surkea ja mielelläänhän sitä ei heikkouksiaan näytä. Kokemusteni mukaan asiakas on saanut meiltä palvelun ja hyödyn näistä kielihaasteista huolimatta. Olivatkohan haasteet sittenkin kulttuuriani, pedanttia kieliopetusta historiassani, jossa ymmärryksen sijaan tavoitteena oli täydellisyys?

Monissa työtehtävissä suomen kielen taito on välttämättömyys, esimerkiksi hoitotyössä. Tosin yhtä lailla monissa töissä (edes) englannin kielen taito on välttämättömyys, kohdattaessa esimerkiksi jo mainitussa hoitotyössä ulkomaankielinen asiakas. Valmiudet kansainvälisyyteen edellyttävät monia muitakin asioita työpaikoilla, esim. dokumentaation ja työohjeiden löytymistä suomen lisäksi englanniksi.

Ei tarvitse olla ennustaja, että ymmärtää lähivuosina Suomessa tarvittavan enemmän kielitaitoa, kuin tänä päivänä. Harjoitus tekee mestarin tai ainakin lisää taitoja. Mitkä ovat sinun työpaikkasi valmiudet, entäpä omasi?

Olemme lokaali globaali kumppaninne tutkimuksissa ja henkilöstötarpeissa. Saammeko olla avuksenne?

Yhteistyöterveisin,

Marko Hietala
Asiakkuusjohtaja
+358 40 749 6110
marko.hietala@feelback.com

Tilaa uutiskirjeemme!

Saat sähköpostiisi Feelbackin tuoreimmat uutiset ja blogit, mielenkiintoisia tutkimustuloksia sekä tietoa tutkimuspalveluistamme.

Tilaa uutiskirje: https://www.feelback.com/tilaa-uutiskirjeemme/