(PALUU)MUUTTAJIEN PULSSILLA


”RAKKAUS – ONKO PAREMPAA SYYTÄ?”

Haluamme elää ihmisten pulssilla ja seurata syitä lähteä, jäädä ja tulla Kuopion alueelle. Tavoitteenamme on kehittää toimintoja vastausten perusteella ja palvella asukkaita ja muuttajia entistä paremmin. Konseptissamme Feelbackin kanssa olemme pyrkineet luomaan jatkumon: Lähestymme alueelta poismuuttaneita aktiivi-ikäisiä kansalaisia kortilla kotiseudulta, jolla kutsutaan osallistumaan tutkimukseen. Tutkimuksen jälkeen tarjoamme mahdollisuutta jäädä alueen uutiskirjetilaajaksi ja saada ajankohtaista tietoa avoimista työpaikoista, alueen uutisista ja tapahtumista. Yhteiseen muuttajapalvelu.fi -portaaliin on koottu muuttajalle tärkeitä asioita. Kaikki alueelle muuttajat puolestaan saavat tervetulokortin, kumppaniyritysten edut ja kutsun muuttajatutkimukseen. Muuttajapalvelu.fi-sivuston palvelut ovat muuttajan käytössä.

Paluumuuttajatutkimuksessa selvitämme syitä poismuuton taustalla ja tekijöitä, jotka sysäisisivät paluulipun ostoon. Muuttajatutkimuksen avulla puolestaan paneudumme asioihin, jotka ovat johtaneet tänne muuttoon, samalla saamme hyvää tietoa siitä mikä alueessa viehättää tai vihastuttaa. Ensivaikutelman merkitys myös myöhemmille kokemuksille on suuri. Muuttajat näkevät alueen tuorein silmin ja tieto on meille kiinnostavaa. Eikä pelkästään Kuopiolle, vaan Kuopion alueelle – Siilinjärvelle, Lapinlahdelle ja Leppävirralle. Paluumuuttajia haastattelemme vielä laajemmin Iisalmesta Leppävirralle.

Rapiat 6000 ihmistä muutti kaikkiaan Kuopioon vuonna 2016. Poiskin lähti noin 5000 ihmistä, mutta nettotulokseksi luonnollisen lisäyksen eli kuopiolaisvauvojen kanssa tullee jäämään yli tuhat henkilöä. Olemme tehneet ennätyksellisiä muuttovoiton vuosia jo vuodesta 2011. Kuopiossa on ollut hyvä työpaikkakehitys ja asuntoja sekä tonttitarjontaa on tulijoille riittävästi. Kuopion positiivinen ilmapiiri ja kehittyminen alkaa olla tunnettua jo muuallakin Suomessa. Oppilaitostemme vetovoima on myös samaan aikaan kasvanut.

MUUTTAJATUTKIMUKSESSA ILAHDUTTAVIA ASIOITA

Parin vuoden ajan jatkuneeseen muuttajatutkimukseemme on vastannut 650 vastaajaa. Olemme hakeneet vastaajia jokaisesta eri ikäryhmästä.
Syyt tulla liittyivät opiskelupaikkaan, rakkauteen, työpaikkaan tai paluumuuttoon. Kuopiota pidetään yleisesti viihtyisänä asuinkaupunkina, jonka luonnonläheisyys, yhteisöllisyys ja liikunta- ja urheilumahdollisuudet ilahduttavat. Viipymisen pituuteen vaikuttaa yleisesti oma ja puolison työtilanne. Tämä nousi myös esille myös paluumuuttajatutkimuksessa – useimmat tulisivat mielellään takaisin, jos vain koulutusta ja kokemusta vastaava työpaikka löytyisi.

Vastaajia erityisesti ilahduttavia asioita:

”julkinen liikenne, terveyspalvelut (sairaala, terveydenhuolto) hyvät. Ulkoliikuntamahdollisuudet hyvät, savolaiset ovat mukavan avuliaita ja sosiaalisempia kuin helsinkiläiset. Kaupassa, bussissa, ravintolassa saa paremmin apua ja palvelua kuin etelässä. Maisemat ovat äärettömän upeat. Parkkimahdollisuudet myös keskustassa ovat hyvät (myös ilmaisparkkeja lyhyeksi aikaa, kiitos siitä!) Julkinen liikenne toimii mielestäni hyvin. Ainoa miinus on pysäkkikohtaisten aikataulujen puuttuminen. Maisemat ja luonto Kuopiossa on todella kauniit. Puistot ja metsäalueet on kivempia kuin odotin, ja Kuopiossa on enemmän tapahtumia ja meininkiä kuin saattaisi olettaa asukaslukuun nähden. Lääkäripalvelut, yksityisten ravintoloiden tarjonta, monipuoliset lenkkimaastot.”

“Palvelun taso: käsittämättömän hyvää asiakaspalvelua eri paikoissa ja ihmisten välittömyys ja halu rupatella tuntemattomien kanssa.”

”Vaikuttaa siltä, että Kuopion kaupunki järjestää erilaisia liikuntapäivä asukkailleen. Tämä on erittäin hienoa ja mielenkiintoista! Isompi kaupunki kuin odotin, paljon kauppoja ja tekemistä!

“Ihmiset super mukavia ja ystävällisiä! Autoilijat päästävät kävelijät tien yli suuressa osaa tienylityksiä.”

“Kuopiossa on yllättävän paljon konsertteja, näyttelyitä ym. tapahtumia ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia sekä ohjatun liikunnan että luonnossa liikkumisen puolesta. Kuopiolaiset ovat myös osoittautuneet rennoiksi ja maanläheisiksi ihmisiksi!

“Ihmisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota runsaasti.”

Kuopiota kuvaavia adjektiiveja kyseltiin ja niistä paljastui, että vastaajat pitivät kaupunkia pienenä ja suurena kaupunkina, enimmäkseen monipuolisena ja rentona. Suvaitseva, ystävällinen, tärkeilyvapaa ja perinteinen olivat adjektiiveja, joita vastaajat alueeseen liittivät.

”Ihmiset on ihan parhaita, olen muuttanut paljon mutta tähän mennessä minut on otettu kaupungin ja ihmisten puolesta parhaiten vastaan juuri Kuopiossa ja olen siitä iloinen. Sosiaalipalvelut toimii hyvin ja kaikki ovat kävely/pyöräilymatkan päässä ja kauemmaksi kulkee bussit hyvin. Hyvä tunnelma ja ihmiset tulee toimeen keskenään, lähikaupoissa hyvä palvelu ja kauppiaat ovat ystävällisiä ja juttua tulee kun on oppinut jo tuntemaan. Ihmisiin on helppo tutustua mikä on minulle tärkeää, minulle tullaan juttelemaan ja voin itse mennä helposti. Kuopio on paras kaupunki, missä olen tähän mennessä asunut. Kiitos!”

Palveluiden saatavuus ja paikkakunnan maantieteellinen sijainti olivat muuttajalle tärkeimpiä asuinpaikkakuntaan liittyviä tekijöitä. Lisäksi harrastusmahdollisuudet, kunnan kyky huolehtia asukkaistaan, julkinen liikenne ja peruspalvelut ovat tärkeitä.

Positiivisesti muuttajat yllättyivät julkisen liikenteen toimivuudesta, keskustan palveluiden määrästä, ulkoliikuntamahdollisuuksista, ihmisten ystävällisyydestä, maisemista ja luonnosta, ravintolatarjonnasta, edullisista opiskelija-asunnoista, terveyspalveluista, alueen tarjonnan monipuolisuudesta ja tapahtumarikkaudesta.

KEHITETTÄVÄÄKIN LÖYTYY

Kehitettävää olisi työpaikkojen määrissä, julkisen liikenteen yövuoroissa ja hintatasoissa, kauppojen ja palveluiden aukioloajoissa, harrastusmahdollisuuksien hintatasossa, nuorille suunnattujen tapahtumien määrissä (vähäinen). Asuntojen hintatasoon oltiin pettyneitä.

”julkinen liikenne heikko (kulkee harvoin ja EI KUNNON YÖLIIKENNETTÄ!), kuntosalien, ym palveluiden aukioloajat heikot. Hintataso ei ole sen halvempi (muuta kuin asuntojen ostossa, edes vuokrassa ei näy) kuin helsingissäkään. Ei kohtuuhintaista junaparkkia. Karttoja oli vaikea löytää.”

“Kohtuuhintaiset harrastusmahdollisuudet, Savolainen leppoisuus ei ollut 100% totta :)”

“Lapselle ei ole löytynyt kavereita eikä mieluisia harrastuksia.”

SUOSITTELUHALUKKUUS

Ihmisten suositteluhalukkuutta korreloi paikan ilmapiiri, tapahtumat ja sijainti. Ilmapiiriin puolestaan vaikuttaa sisäinen asukkaiden hyvinvointi, yhteisöllisyys ja aktiivisuus. Suosittelijoita oli muuttajista yli 80 %, erittäin todennäköisesti suosittelisi 43 % ja syyt suositteluun oli moninaiset. Hyvät palvelut, mukavat ihmiset, kauniit maisemat ja hyvät harrastusmahdollisuudet sekä lyhyet välimatkat ihastuttivat. Luonnonläheisyys ja kaupungin monipuoliset mahdollisuudet olivat vastaajien mielestä hyvä yhdistelmä. Sopivan kokoinen kaupunki, jossa on riittävästi kaikkea – myös Tahko ja lentoyhteydet.

”Kuopio on kasvava kaupunki, jossa palvelut monipuolistuvat koko ajan. Täällä on kaunis luonto ja monipuoliset harrastus-, etenkin ulkoharrastusmahdollisuudet. Viimeisimmän kokemuksen mukaan myös julkisen puolen terveyshuolto toimii moitteettomasti, joten täällä on turvallista olla myös sairastumisen näkökulmasta.”

“Olen kokenut asuinalueeni helpoksi kotiutua ja mukavaksi viihtyä. Erittäin hyvä kaupunki. Varsinkin omalle ikäluokalle hyvin löytyy aktiviteettia ja töitäkin tällä hetkellä tarjotaan melko hyvin verrattuna muihin kaupunkeihin savossa/keskisuomessa. Sijainti on hyvä ja monipuolisuus. Kuopio on viihtyisä paikka, monipuolinen. Luontoa ja kulttuuria, myös rauhallisia luonnonläheisiä asuinalueita.” 

Tutustu tutkimukseen www.muuttajapalvelut.fi-sivustolla. 
 

Kirsi Soininen
markkinointijohtaja
Kuopion kaupunki