Tiedolla johtaminen – slogania vai jargonia

”Tiedolla johtaminen” on mukana monen yrityksen slogan-valikoimassa, näin myös meillä Feelbackillä. Helppo ja iskevä sanapari, joka huokuu osaamista, faktaa, jämäkkyyttä, luotettavuutta ja päätöksenteon tukevaa selkänojaa. Jonkun mielestä sanapari ei ole mikään slogan vaan tavallista business-jargonia.

Mutta mitä ihmettä tuo sanapari tarkoittaa käytännössä? Mitä sillä tehdään?

Johtaminen on päätöksentekoa ja vastuun kantamista, ja siinä työssä tällä sanaparilla saattaa olla merkitystä. Johtajilta ja esimiehiltä edellytetään kaikissa organisaatioissa päätöksentekoa, ja myös vastuun kantamista näistä päätöksistä. Se on johtajien ja esimiesten arkista työtä. Jokaisella päätöksellä on aina jotain vaikutusta, ja jokainen päätös myös perustuu johonkin. Päätös voi perustua intuitioon, kokemukseen – tai tietoon. Joskus päätös voi myös perustua arvaukseen tai luuloon, jolloin päätöksenteon vaikutus saattaakin olla jotain ihan muuta kuin on tavoiteltu.

Tietoon perustuvassa päätöksenteossa, eli tiedolla johtamisessa, päätöksen vaikutus on todennäköisemmin tavoitteen mukaista. Mitä enemmän tiedämme päätöksemme taustoista ja perusteista sitä varmemmin, luottavaisemmin ja rauhallisemmin teemme tavoitteemme kannalta oikean päätöksen. Olipa kyse strategisesta, taktisesta tai operatiivisesta päätöksenteosta.

Kun päätöksenteon perusteiksi tarvittava tieto on hajallaan, tarvitaan luonnollisesti tuon tiedon keräämistä, mutta myös tulkitsemista, jalostamista ja tiivistämistä. Ihmisten ajatukset, mielipiteet ja näkemykset ovat tyypillisesti sitä äärimmäisen tärkeää tietoa, jota tarvitaan monissa päätöksentekotilanteissa, mutta joka on valitettavan hajallaan – päissämme. Kun tuon hajanaisen tiedon onnistuu keräämään, analysoimaan, jalostamaan ja tiivistämään systemaattisesti ja ammattimaisesti, päätöksentekijän on suhteellisen helppo tehdä ja perustella päätöksensä. Ja hän voi olla suhteellisen varma päätöksensä tavoitelluista vaikutuksista. Se on sitä tiedolla johtamista.

Voit tutustua, miten tiedolla johdetaan Suomen golfliittossa ja Pirkanmaan Voimiassa:

Kun tarvitset tietoa johtamiseen ja päätöksentekoon, ota yhteyttä! https://www.feelback.com/yhteystiedot/

Yhteistyöterveisin,

Ville Klem
Asiakkuusjohtaja
+358 40 842 8979
ville.klem@feelback.com